Třetí den - Zóna radiace

02.07.2015 22:18

Jsem empiricky přesvědčena, že všichni opět vesele hupkali ráno na chlebíky s vejci a na jogurtové šmakulády, ač mé dnešní vstávání bylo značně náročnější a za ostatními v dochvilnosti velmi zaostávám, dorazivši na snídani pět minut po celé. Doplnění bílkovin se odehrávalo s ostatními stolovníky, z nichž po ránu čišelo radostné odhodlání tvořit po následující hodiny interesantní programy.

Zdejší catering podával ve dvanáct kuřecí stehno s bramborem a byl značně udiven, že si někteří dávají málo přílohy, neboť si pramálo uvědomoval, že musíme šetřit zásobami (respektive, že nesníme tolik, máme-li něco každé dvě hodiny…čímž nechci nijak dehonestovat místní personál v bílém). Po hodince klidu, který byl tráven mnoha způsoby, které klid připomínaly jen velmi vzdáleně, byl připraven průzkum takového rozsahu, který měl bezpečně zaručit alespoň klidný večer. V úmorném vedru byly týmy Onjaví kiťyčki, U svatého Lulu, Bondáci, Lenochodi a My ještě nevíme vyslány na túru po zdejší panenské přírodě, sestávající z lesů s hmyzíky a z posečených polí, čímž mírně pozbývá na panenskosti. V terénu bylo úkolem najít označená pole radiace a zakreslit je správně do mapy, což se později ukázalo klíčovým, neboť se v záznamech objevovaly značené pozoruhodné lokace. Pěšinkami hrdě kličkovala modlitební sekta U svatého Lulu, která svého vůdce oslovovala pouze slovy „kapitáne Lulu“, což tužilo víru, ale trochu omezovalo následné kartografické schopnosti. Naši křehcí chlapci z týmu Onjavých se nakonec ukázali jako hvězdy dne, když pod krycím květinkovým názvem zakreslili vše naprosto přesně.

Návrat z mise byl oslaven nudlemi s mákem (pro zájemce kečupem, skořicí, máslem, či libovolnou kombinací dříve zmíněného) a bramboračkou. Polévka byla sice už k obědu, ale pro velký úspěch byla podávána znovu, což oceňuji, stejně jako Zuzka, která na bramborovém roztoku postavila celou svou večeři, a Áďa, která se k terině přiblížila tolikrát, až za ní přišel Martin se slovy: „Ty Áďo, po kolikátý už si přidáváš?“ Malý inkvizitor byl ale brzo zastíněn dalším expertem, který Ilču konfrontoval, řka: „Pani, pani, já si odskočím,“ a mizel k pisoárům.

My jsme se za chvíli také přesouvali, tentokrát na večerní meeting, kde jsme si pod náporem slunce odkládali své převleky ala terorista, ala sedlák a ala halabala, a získávali další peníze. Jakmile jsme uklidili své khaki pláštěnky, započala tvorba zpravodajství a získávání specializací. Přestože se našli tací, kteří vodu pokládají za olejovitou žíravou kapalinu, při nedostatku vitaminu C doplňují do těla sírovku, vydechují kyselinu askorbovou a pro případ horečky mají v lékárničce lahvičku CO2, skládají stále další a další odborné zkoušky. My se ale dnes budeme inspirovat Lulem (či Luluem?), který, jda příkladem svým následovatelům a obdivovatelům, stíhá v devět padesát šest opustit učebnu a v deset být vysprchovaný a v posteli. Neuvěřitelné.

Teri

Fotogalerie