Byrokracie aneb jak piráti obíhají úřady (Tomáš V.)

10.07.2017 21:38

Dnes nastal výrazný posun v boji proti našemu úhlavnímu nepříteli, kapitánu Černovousovi. Podařilo se nám získat šifrovanou zprávu, která říkala:
„Jsem ochotný zradit Černovouse, pokud mě dostanete z vězení v Port Royale“
– Wawrick Reznik Cleaver
Vězení v Port Royale je ale nedobytná pevnost, proto jsme na to museli jít jinak než hrubou silou. Naším úkolem bylo získat propustku do vězení, která nám v nejbližší době má pomoct osvobodit Černovousovu pravou ruku, slavného Řezníka.
Jenže už při návštěvě vězení jsme zjistili, že to není jen tak:
„Pro vydání propustky do vězení potřebujete potvrzení o neúčasti na pirátských akcích, doklad o občanství a potvrzení o zdravotní způsobilosti.“
A tak to šlo dál. Na příslušném úřadě nám řekli, že potřebujeme ten či onen dokument, a mohli jsme zase běžet dál. Jednotlivé úřady, přestože od sebe byly vzdálené v řádu stovek metrů, se navzájem neznaly, takže otázka
„Kde to máme sehnat?“
byla většinou bezvýsledná.
Proto tu byla „bába z tržiště“, která naopak věděla o každém úřadu ve městě a navíc měla u sebe všechny potřebné formuláře. Zdejší úřady totiž fungují stylem „přineste si formulář, všechna potvrzení a tužku a já vám to jen podepíšu“.
Na některých místech jsme museli navíc dokázat naše fyzické i psychické schopnosti. Nechyběla zpovědnice, klasická páka ani zkouška „svádění dívek“. Nejtěžší se však ukázala poslední zkouška na protipirátském úřadě, kde zazněla otázka:
„A znáte nějakou pirátskou písničku?“
A většina automaticky začala naši oblíbenou „Co uděláme s tím námořníkem...“, čímž prozradila svůj pirátský život. Paní na úřadě měla naštěstí jen krátkodobou paměť a při další návštěvě nám ono potvrzení vydala.
Všechny týmy nakonec propustku do vězení získaly a nyní nás čeká už ta praktická část – osvobození Řezníka, čímž už snad získáme dostatečnou převahu na to, abychom Černovouse porazili.
Pro zajímavost přikládám graf všech povolení a úřadů, kterými jsme museli projít.
Tomáš Veselý